17 травня 2023, 13:37

Є два варіанти: Герус розповів, на скільки більше українці платитимуть за світло

Нардеп Андрій Герус запевняє, що багаторазового збільшення тарифу для населення не буде, а субсидії для малозабезпечених залишаться.

Є два варіанти: Герус розповів, на скільки більше українці платитимуть за світло

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус поділився можливими сценаріями підвищення тарифів на електроенергію для населення.

На скільки більше українцям доведеться платити за світло, нардеп розповів в інтерв'ю "Укрінформу".

За словами Андрія Геруса, зараз розглядаються варіанти збільшення тарифу для населення, але у будь-якому разі вартість кіловата електроенергії не перевищить 2,8 грн. Також, скоріше за все, збережеться градація: хто менше споживає, той менше платить.

"Усі варіанти зміни тарифів, які зараз обговорюємо, помірні, багаторазового подорожчання електрики для громадян не буде", - сказав Герус.

За його словами, зараз обговорюються два варіанти підвищення ціни електрики:

- підвищення тарифів до 2,4 грн і 2,8 грн за кВт-год (замість нинішніх 1,44 грн кВт-год за умови споживання до 250 кВт-год на місяць і 1,68 грн за кВт-год - за умови більшого споживання);

- другий варіант передбачає менше підвищення - до 2 і 2,4 гривні за кВт-год, відповідно.

Також, за словами Андрія Геруса, для малозабезпечених українців, як і раніше, буде доступна система допомоги для оплати комунальних послуг. Нагадав нардеп і про те, що в Україні працює програма з безкоштовної заміни старих ламп розжарювання на нові LED-лампи, які дають змогу споживати менше електроенергії.

Зазначимо, що уряд продовжив мораторій на підвищення тарифів на електроенергію для населення до кінця травня. Підняти їх планують або з 1 червня, або з 1 липня. У Кабміні заявляли, що на відновлення енергетичної інфраструктури України після ракетних ударів РФ необхідно близько мільярда доларів.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2021 року було встановлено нові тарифи на електроенергію у розмірі 1,48 грн за кВт-год за умови споживання до 250 кВт-год на місяць. Для всіх, хто споживає понад 250 кВт-год, тариф залишиться колишнім - 1,68 грн за кВт-год.

Тим часом через 5 місяців після початку серії масованих ракетних ударів на 821 ракету та 7,5 мільярда доларів армії РФ, витрачених даремно, Україна заявила про відновлення експорту електроенергії.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Михаил Бутко

Останні новини