9 червня 2023, 13:09

Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення про "скіфське золото"

Колекцію артефактів із музеїв анексованого Криму буде повернуто Україні.

Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення про "скіфське золото"

Верховний суд Нідерландів постановив, що "скіфське золото", яке дев'ять років було предметом судових розглядів, має бути повернуто Україні.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Верховний суд залишив чинним рішення, ухвалене у жовтні 2021 року Апеляційним судом Амстердаму.

У 2014 році у тимчасове користування колекцію золотих артефактів від України отримав амстердамський музей Алларда Пірсона. Після анексії Криму Нідерланди довго не могли визначитися, кому повертати "скіфське золото": Києву чи музеям на півострові.

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні "скіфське золото", проте у січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення. Суд в Амстердамі 2021 року ухвалив рішення на користь України.

"Кримські музеї" звернулися до Верховного суду, який 9 червня постановив, що скарби є культурною спадщиною всієї України. Тепер суперечка нарешті завершилася.

Колекція складається з експонатів п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, а чотири - у Криму. Серед 500 артефактів предмети зі скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінне каміння та мечі стародавніх греків і скіфів.

Раніше російська влада була обурена рішенням амстердамського суду першої інстанції передати "скіфське золото" Україні й обіцяла опротестувати вердикт.

Нагадаємо, за даними Міністерства юстиції України, страхувальна вартість кримської колекції, що перебуває зараз у Нідерландах, становить 10 мільйонів євро.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Михаил Бутко

Останні новини