28 червня 2023, 10:44

Військові злочини РФ: в ООН дали статистику страт і тортур мирних українців

ООН задокументувала 77 страт і понад 800 випадків катувань російськими окупантами цивільних осіб.

Військові злочини РФ: в ООН дали статистику страт і тортур мирних українців

Російські силовики стратили 77 цивільних осіб, затриманих під час повномасштабного вторгнення в Україну. Ідеться, таким чином, про вбивства, які є воєнними злочинами.

Про це повідомила Місія ООН з моніторингу за дотриманням прав людини в Україні, передає "Голос Америки".

З моменту вторгнення Організація також зареєструвала 864 випадки довільного затримання з боку Росії 763 чоловіків, 94 жінок і семи хлопчиків.

"Ми задокументували позасудові страти 77 цивільних осіб, довільно затриманих Російською Федерацією. Це військовий злочин. Це також грубе порушення міжнародних норм у сфері прав людини", - заявила глава Місії Матильда Богнер.

Також вона зазначила, що страт було більше, ніж Місія змогла задокументувати.

Бюро ООН з прав людини опублікувало 36-сторінкову доповідь про затримання цивільних осіб під час війни, засновану на висновках Місії. Вона охоплює період від початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого минулого року до 23 травня нинішнього року.

"Російські збройні сили, правоохоронні та пенітенціарні органи застосовували широко розповсюджені тортури таі жорстоке поводження із затриманими цивільними особами", - сказала Богнер, представляючи доповідь.

Понад 91 відсоток цивільних осіб, затриманих Росією, заявили, що зазнавали тортур і жорстокого поводження, а в деяких випадках - сексуального насильства.

"Тортури застосовувалися для того, щоб змусити жертв зізнатися у допомозі українським збройним силам, примусити їх до співпраці з окупаційною владою або залякати тих, хто дотримувався проукраїнських поглядів", - сказала Богнер.

Висновки доповіді ґрунтувалися на результатах 1136 інтерв'ю з жертвами, свідками й іншими особами, а також 274 відвідувань на місцях і 70 відвідувань офіційних місць тримання під вартою, що підпорядковуються українській владі.

Україна надала Моніторинговій місії безперешкодний конфіденційний доступ до офіційних місць тримання під вартою й ув'язнених за одним винятком. Росія не надала такого доступу, незважаючи на прохання.

Місія не зафіксувала жодної страти цивільних осіб, затриманих українськими військами.

Нагадаємо, окупанти вбили двох підлітків із проукраїнськими поглядами у Бердянську, звинувативши їх у підготовці диверсії.

Також британські аналітики оприлюднили плани росіян у рамках захоплення України: готувалися масштабні катування її жителів.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Михаил Бутко

Останні новини