30 червня 2023, 07:33

Норвегія знайшла найбільші родовища фосфору на планеті: вистачить усьому світу на 100 років

Сировини достатньо, щоб задовольнити світовий попит на добрива, сонячні панелі й акумулятори для електромобілів протягом наступних 100 років.

Норвегія знайшла найбільші родовища фосфору на планеті: вистачить усьому світу на 100 років

Норвегія має намір забезпечити світ фосфором на найближчі сто років після того, як у країні було знайдено найбільші родовища на планеті.

Як повідомляє Euractiv, родовище фосфоритної руди, що належить норвезькій компанії Norge Mining, має доведені запаси - 70 млрд тонн.

Фосфоритну руду активно використовують у сільському господарстві для виробництва фосфору для добрив. Крім цього, фосфор застосовується у виробництві комп'ютерних чипів і напівпровідників, акумуляторів для електромобілів, а також сонячних панелей.

До цього загальний світовий запас фосфору налічував 71 млрд тонн. Близько 50 млрд тонн покладів знаходяться у Марокко. Далі у списку йдуть Китай, Єгипет і Алжир, але їхні запаси значно поступаються марокканським. Так, запаси Китаю оцінюються у 3,2 млрд тонн, Єгипту - 2,8 млрд тонн, Алжиру - 2,2 млрд тонн.

Знайдених у Норвегії запасів вистачить, щоб задовольнити світовий попит протягом наступних 100 років. Родовище було виявлено ще 2018 року, але тоді вважалося, що рудне тіло у землі простягається на 300 метрів нижче поверхні. Нині ж з'ясувалося, що воно має глибину 4500 метрів. На поточний момент буріння на такій глибині неможливе, тому геологи, які працюють над проєктом, оцінили тільки той обсяг, який розташований до 1500 метрів від поверхні. Крім фосфатної руди, це родовище також містить титан і ванадій.

Процес очищення фосфору високовуглецевомісткий і призводить до серйозного забруднення довкілля, внаслідок чого виробництво фосфору пішло з Європи, де питанням екології приділяється підвищена увага. Наразі більша частина галузі зосереджена у Китаї, В'єтнамі та Казахстані.

Норвегія, своєю чергою, обіцяє дотримуватися суворіших екологічних стандартів під час видобутку та виробництва фосфору.

Нагадаємо, у січні цього року на шельфі у Норвезькому морі відкрили ще одне велике родовище природного газу. Виявлені поклади містять від 2 до 11 млрд кубометрів.

Раніше повідомлялося, що норвезька компанія Equinor збільшила обсяг видобутку нафти на одному з найбільших родовищ Європи Johan Sverdrup.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини