1 липня 2023, 20:26

На Хортиці в обмілілій береговій зоні знайшли тисячолітній човен із дивними символами

Знайдений човен виготовлений із цільного стовбура дуба, його довжина становить 6,8 метра.

На Хортиці в обмілілій береговій зоні знайшли тисячолітній човен із дивними символами

У Запоріжжі в обмілілій після підриву Росією Каховської ГЕС береговій зоні виявили виготовлений із дуба човен, який може мати тисячолітню історію.

У Національному заповіднику "Хортиця" розповіли, що човен, довжина якого становить 6,8 метра, розташовувався на урізі води та постійно то висихав, то намокав. Наразі знайдений об'єкт переміщено до реставраційного ангару, де будуть проведені консерваційні роботи. Після цих робіт знахідка буде музейним експонатом, передає "Укрінформ".

Примітно, що на човен нанесені загадкові символи, значення яких поки що невідоме.

Незважаючи на те, що корпус човна зберігся на 70%, фахівці зазначають, що попереду велика робота. Під час розкопок човен розклався на кілька елементів, але учасники експедиції розраховують реставрувати знахідку.

Точна дата човна буде відома після проведення радіовуглецевого аналізу.

До цього в околицях острова Хортиця вже виявляли схожі човни. За словами істориків, вони належали давньоруському поселенню, що існувало у X-XIV століттях. Такі човни використовувалися для місцевих перевезень, а також для лову риби.

Раніше херсонський журналіст Сергій Нікітенко показав, який зараз вигляд має Каховське водосховище, яке після руйнування дамби практично перетворилося на пустелю. Зараз там, зокрема, можна побачити пеньки, які нагадують про колишній колгоспний сад, випиляний у 50-ті роки минулого століття.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини