3 липня 2023, 13:24

Кремль підробляє статистику з економіки, приховуючи реальну картину: аналітики розкрили аферу

Російська влада почала фальсифікувати економічну статистику, щоб приховати реальну картину падіння економіки.

Кремль підробляє статистику з економіки, приховуючи реальну картину: аналітики розкрили аферу

У Росії після публікації статистичних даних з економіки за травень економічні експерти почали підозрювати аферу російської влади, яка, ймовірно, публікує недостовірні дані, намагаючись приховати реальну картину. Російський економічний Telegram-канал MMI повідомляє, що дуже високі цифри зростання економіки РФ у травні не б'ються одна з одною.

Російська влада опублікувала позитивну статистику за травень, аналіз якої виявив цілу низку внутрішніх протиріч, що викликали підозри у недостовірності даних.

"Бурхливе зростання в обробленні та будівництві категорично не б'ється з негативною динамікою транспорту. Падіння вантажоперевезень ставить під сумнів достовірність даних щодо промисловості та будівництва. Ще одна дивина - різкий стрибок в оптовій торгівлі з 5,0 до 14,5%. Це не можна пояснити ефектом бази. Цей дивний стрибок додав щонайменше 0,5 пп до зростання ВВП. Побоювання за достовірність статистики", - зазначено у повідомленні.

Російський економічний аналітик Анатолій Несміян у своєму Telegram-каналі зазначає, що фальсифікація даних у російській економіці, цілком ймовірно, виходить з-під контролю. Він зазначає, що влада РФ спробувала перенести на економіку досвід фальсифікації виборів.

"Коли потрібно підправити 2-3 відсотки, фальсифікації виявити непросто, особливо, якщо їх робитимуть без фанатизму й акуратно. Але коли влада змушена приписувати у потрібний бік голоси навіть не мільйонами, а десятками мільйонів, то навіть за дуже мізерним набором офіційних даних людина, яка має досвід у роботі з масивами даних і статистикою, легко визначає не тільки сам факт фальсифікацій, а й з точністю до десятих називає справжні цифри, за що, до речі, і була названа однією з перших іноагентом (а як інакше, однозначно ворог). З економічною статистикою, схоже, тепер історія така сама - малювати доводиться все та багато, а тому починає вилазити у найнесподіваніших місцях і скрізь", - пише він.

Раніше у Росії почалася фінансова паніка, яка супроводжується падінням курсу рубля до долара, а також обвалом на ринку акцій.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини