4 липня 2023, 15:24

У Росії новий обвал рубля: валюти на всіх уже не вистачає – ЗМІ

У Росії після падіння експортних доходів від продажу нафти та газу спостерігається все більший дефіцит валюти, який негативно тисне на курс рубля.

У Росії новий обвал рубля: валюти на всіх уже не вистачає – ЗМІ

Російську економіку продовжує трясти, а курс рубля лихоманити: сьогодні вдень російська валюта почала нове падіння відносно долара та євро. На Московській біржі євро наближається до позначки 100 рублів, американський долар коштує майже 90 рублів, пише The Moscow Times.

Настільки сильним падіння рубля було понад рік тому - у березні 2022 року.

Російська редакція журналу "Форбс" уточнює, що рубль почав падіння після військового бунту Пригожина та його ПВК "Вагнер", який серйозно налякав російський бізнес. Росіяни почали знімати гроші з банківських рахунків і міняти рублі на валюту, побоюючись нестабільності у країні.

Російські економісти повідомляють, що у країні після падіння експортних доходів від продажу нафти та газу спостерігається дефіцит валюти, який починає дедалі сильніше тиснути на курс. Валюти на ринку дійсно стало мало, підтвердив Reuters дилер великого російського банку.

Останніми місяцями експортери вливали на біржу від $7 млрд до $9 млрд. Але тепер значна частина валютної виручки не доходить до РФ і залишається на іноземних рахунках. В одній Європі за минулий рік осіло майже $100 млрд.

Частина експертів зазначає, що падіння рубля вигідне російській владі, яка через девальвацію намагається закрити велику дірку у російському бюджеті, однак це загрожує стрибком інфляції та зростанням цін.

Нагадаємо, у перші дні спроби збройного заколоту у РФ різко обвалився не тільки курс рубля, а й російський ринок акцій.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини