5 липня 2023, 21:53

Світ на порозі низки екстремальних погодних явищ: у ВООЗ зробили прогноз

Уже найближчими місяцями очікуються повені, урагани та періоди сильної спеки.

Світ на порозі низки екстремальних погодних явищ: у ВООЗ зробили прогноз

Цього тижня американські екологи зафіксували історичне спостереження. У понеділок, 3 липня, середня глобальна температура повітря сягнула позначки +17,01 градуса, побивши рекорд у +16,92 градуса, зафіксований у серпні 2016 року, інформує Reuters.

Таким чином, 3 липня 2023 року визнано найспекотнішим днем за всю історію спостережень.

Останніми тижнями сильна спека накрила південну частину США. У Китаї також стійко фіксується температура вище +35 градусів, а у Північній Африці спостерігається 50-градусна спека. Навіть в Антарктиді, де зараз зима, зафіксовано незвично високі температури. Так, на українській станції імені Вернадського нещодавно стовпчики термометрів сягнули позначки у +8,7 градуса, чого ніколи раніше не було у липні.

Тим часом глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус заявив на брифінгу у середу, що періоди аномальної спеки триватимуть найближчими місяцями. Але це не всі неприємності, які очікують людство незабаром. За словами глави організації, також слід чекати посух, повеней та ураганів.

Посуха на Африканському Розі вже стала причиною голоду, міграції та хвороб. Сомалі, Південний Судан, Кенія й інші країни зазначеного регіону відчувають дефіцит продовольства. Усе це створює велике навантаження на служби охорони здоров'я.

Раніше зі схожим прогнозом виступила Всесвітня метеорологічна організація. Фахівці зазначають, що у тропічній частині Тихого океану вперше з 2016 року сформувався феномен Ель-Ніньо, через вплив якого слід очікувати на екстремальне зростання температури й інші природні катаклізми.

Вчені також уточнюють, що ефект Ель-Ніньо може бути посилений через постійне збільшення температури Світового океану.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини