11 липня 2023, 10:50

Штрафи та заборона реклами: в Україні посилили обмеження для курців

З 11 липня набули чинності чергові норми антитютюнового закону, ухваленого у грудні 2021 року, які стосуються електронних сигарет.

Штрафи та заборона реклами: в Україні посилили обмеження для курців

11 липня в Україні набули чинності обмеження, що стосуються електронних сигарет. Про це повідомили у МОЗ.

Заборонено рекламу тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин до них. Передбачено штрафи за продаж особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 грн, а у разі повторного порушення протягом року - 10 200 грн. Також встановлено штрафи за куріння електронних сигарет у громадських місцях і приміщеннях за аналогією з курінням звичайних сигарет (51-170 грн, у разі повторного протягом року порушення - 170-340 грн);

Також заборонено виробництво (крім виробництва для експорту), торгівлю й імпорт для продажу в Україні сигарет, що містять смакоароматичні добавки. Такі сигарети, вже випущені в обіг, можна продавати ще один рік.

Нагадаємо, що Верховна Рада у грудні 2021 року ухвалила закон, який ще більше обмежує права тих, хто палить, і вводить нові штрафи. Норми закону набували чинності поступово.

Законом ще раз визначається поняття "громадське місце" - це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, що є доступною або відкритою для населення вільно або за запрошенням чи за плату постійно, періодично або час від часу, зокрема під'їзди будівель і споруд, а також підземні переходи, стадіони, паркінги.

Таким чином, вулиці, парки та пляжі не є громадськими місцями й у них можна палити.

Водночас закон надає повноваження міським, сільським, селищним радам додатково визначати вільні від куріння місця у межах відповідної громади.

Раніше ми писали, наскільки в Україні подорожчають сигарети.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Михаил Бутко

Останні новини