16 липня 2023, 18:24

Тривожний прогноз для планети: липень ризикує бути найспекотнішим з часів міжльодовикового періоду

У першій декаді липня світ пережив найспекотніший тиждень з будь-коли зареєстрованих, але вчені прогнозують ще потужніші хвилі тепла.

Тривожний прогноз для планети: липень ризикує бути найспекотнішим з часів міжльодовикового періоду

Зростання рівня вуглекислого газу в атмосфері та сильні вітри над Атлантикою були причиною різкого підвищення температури повітря в американському штаті Техас, а також у таких країнах Південної Європи, як Греція, Іспанія й Італія.

Хвилі тепла, що б'ють рекорди (попередній тиждень був найспекотнішим із будь-коли зареєстрованих), уже спровокували лісові пожежі в іспанській Наваррі, Хорватії та на узбережжі Адріатичного моря, проте вчені попереджають, що це не максимальні температурні показники, які людству доведеться пережити найближчим часом, пише The Guardian.

Інструментальні зміни температури повітря проводяться з 1850-х років. Відтоді Земля ще ніколи не відчувала такої спеки.

За словами глави кліматичної служби ВМО Крістофера Г'юїтта, те, що відбувається зараз, - "незвідана територія", та це є "тривожною новиною для планети".

Таку точку зору поділяє і науковий співробітник Лейпцизького університету Карстен Гаустейн, що спеціалізується на атмосферному випромінюванні. Він прогнозує, що липень може бути найспекотнішим місяцем з часів міжльодовикового періоду, а це 120 тисяч років.

Учені занепокоєні, що нові температурні рекорди матимуть дуже глибокі та небезпечні наслідки. У матеріалі зазначається: внаслідок різкого підвищення температури повітря минулого літа у Європі померло понад 61 тисяча осіб.

В ООН б'ють на сполох, зазначаючи, що "зміна клімату виходить з-під контролю", та пророкують "катастрофічну ситуацію", якщо не буде вжито заходів, спрямованих на зменшення викиду в атмосферу парникових газів.

Нагадаємо, цього тижня синоптики повідомляли, що спекотна "хвиля Цербера" принесе у країни Центральної Європи майже 50-градусну спеку.

Раніше фахівці розповіли, що світ перебуває напередодні рекордної спеки та природних катаклізмів, викликаних початком дії феномена Ель-Ніньо.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини