18 липня 2023, 13:58

За "Цербером" прийде "Харон": Європу накриває нова хвиля пекельної спеки

Метеорологи попереджають, що Іспанія, Італія й інші європейські країни можуть найближчими днями зіткнутися з новими температурними рекордами.

За "Цербером" прийде "Харон": Європу накриває нова хвиля пекельної спеки

Південь Європи накриває нова хвиля аномальної спеки. Всьому виною антициклони "Цербер" і "Харон", які принесли розпечене повітря з Африки.

Про це повідомляє Еuronews.

В Італії через високі температури було оголошено попередження про екстремально небезпечні для здоров'я умови у 16 містах, зокрема у Римі та Флоренції. Спека супроводжує сплеск туристичної активності, яка цього року має особливе значення після скасування всіх обмежень, пов'язаних із пандемією.

Пік спеки у Римі припав на вівторок, 18 липня: температура може перевищити 42 градуси. Метеорологи кажуть, що на півдні Італії, на Сицилії та на Сардинії тим часом може бути побито загальноєвропейський температурний рекорд - 48,8 градуса.

"Наступного тижня ми очікуємо приходу ще однієї хвилі спеки у Південну Європу зі ще більш високими температурами. І це дійсно пов'язано: зміна клімату й аномальна спека. Збільшується ймовірність послідовних хвиль спеки, стає важче справлятися з наслідками таких частих епізодів високої температури", - каже кліматолог Європейського космічного агентства Клемент Албергель.

Перебувати ув Римі виявилося важко навіть для делегації священиків із Демократичної Республіки Конго.

"Від самого нашого приїзду тут дуже спекотно. Нам важко до цього звикнути, тим паче що ми щойно прибули та зрозуміли, що тут спекотніше, ніж, наприклад, у нас удома, в Африці, у Демократичній Республіці Конго. Спека стоїть до пізньої ночі, й іноді нам навіть важко заснути", - розповів представник делегації Франсуа Мбемба.

Нагадаємо, у першій декаді липня світ пережив найспекотніший тиждень із будь-коли зареєстрованих, але вчені прогнозують ще потужніші хвилі тепла.

Раніше фахівці розповіли, що світ перебуває напередодні рекордної спеки та природних катаклізмів, викликаних початком дії феномена Ель-Ніньо.

Автор: Михаил Бутко

Останні новини