19 липня 2023, 16:17

Судна застрягли у портах: німецький експерт розповів, про що говорять нічні удари РФ по Одесі

Військовий аналітик BILD Юліан Репке заявив, що Росія фактично ввела морську блокаду України після закінчення терміну зернової угоди.

Судна застрягли у портах: німецький експерт розповів, про що говорять нічні удари РФ по Одесі

Після закінчення терміну дії зернової угоди 17 липня Росія ввела морську блокаду України.

Про це заявив військовий аналітик німецького видання BILD Юліан Репке.

Він нагадав, що армія РФ атакує Одесу вже другу ніч поспіль.

"Своїми нічними бомбардуваннями Одеського порту Росія фактично ввела морську блокаду України відразу після закінчення зернової угоди у понеділок. 12 вантажних суден застрягли в українських портах Одеси та Миколаєва. Жоден суховантаж не зайшов в Україну з початку російських бомбардувань", - сказав експерт.

Репке називає те, що відбувається, "ракетною блокадою". Він зазначає, що Росія не наважується безпосередньо атакувати торгові судна під прапорами різних країн, а замість цього обстрілює територію України. Але самі по собі ці удари унеможливлюють роботу зерновозів: страховики суден відмовляються посилати їх туди, куди регулярно прилітають ракети та безпілотники.

Росія також не виводить до українських берегів військові кораблі, оскільки вони можуть бути знищені береговою обороною. Натомість ЗС РФ застосовують ракети, що запускаються дальньою авіацією і з Криму.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський прокоментував нічний удар по Одесі, заявивши, що росіяни "свідомо цілилися в інфраструктуру зернової угоди".

Під час нічної атаки по Одеській області 19 липня ракети влучили у зерновий і масляний термінали, пошкодили резервуари й обладнання для завантаження - виникла пожежа.

Також у ніч на 18 липня уламки збитих ракет пошкодили портову інфраструктуру в Одесі, а у Миколаєві був приліт по промисловому об'єкту.

Автор: Михаил Бутко

Останні новини