21 липня 2023, 08:00

Небезпечно для здоров'я: метеорологи попередили про аномальну температуру вночі

Світ має підготуватися й адаптуватися до того, що температура повітря буде більш екстремальною, зазначають фахівці.

Небезпечно для здоров'я: метеорологи попередили про аномальну температуру вночі

Спека, що накрила у липні Південь Європи та деякі інші куточки планети, не межа. Метеорологи закликають світ готуватися до ще більш екстремальних температур і попереджають: аномалії спостерігатимуться не тільки у денний час доби, а й уночі, що створює додаткові ризики для здоров'я людини.

Про це йдеться у пресрелізі Всесвітньої метеорологічної організації.

Фахівці прогнозують, що вночі мінімальна температура досягне нових максимумів, і пояснюють, у чому криється небезпека такої ситуації. Річ у тім, що після спекотного дня організм людини має відновлюватися у нічний час доби, але в умовах постійно повторюваних високих температур вночі цього не відбуватиметься, а отже підвищується ризик серцевих нападів.

Саме високі нічні температури, а не денна спека, є найбільш небезпечними. Особливо у зоні ризику перебувають вразливі групи населення, повідомили у ВМО.

У зв'язку з цим в організації закликають людство готуватися й адаптуватися до аномальної спеки. Зокрема, йдеться про підготовку будинків і робочих місць до екстремальних температур.

Нагадаємо, причиною аномальної спеки на Півдні Європи були антициклони "Цербер" і "Харон", що принесли розпечене повітря з Африки. Метеорологи не виключають тут нових температурних рекордів.

Раніше повідомлялося, що у першій декаді липня світ пережив найспекотніший тиждень із коли-небудь зареєстрованих. При цьому вчені прогнозують ще більш потужні хвилі тепла та закликають вжити заходів, спрямованих на зменшення викиду в атмосферу парникових газів.

Крім того, на світ очікують температурні рекорди, спричинені початком дії феномена Ель-Ніньо.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини