21 липня 2023, 15:58

"Відповідь" Кремлю: Ердоган веде переговори з Ізраїлем про постачання газу в Європу

Туреччина буде хабом для поставок ізраїльського природного газу в Європу, знизивши залежність регіону від РФ.

"Відповідь" Кремлю: Ердоган веде переговори з Ізраїлем про постачання газу в Європу

Москві, очевидно, прилетіла "відповідь" за зрив зернової угоди. Туреччина реабілітує проект із постачання ізраїльського природного газу в Європу через свою територію.

Про це турецький лідер Тайіп Реджеп Ердоган повідомив в інтерв'ю TRTHaber.

Ердоган наголосив на вигідності цього проєкту для Туреччини, Ізраїлю та Європи. Він запевняє, що переговори з урядом Біньяміна Нетаньяху вже тривають.

"Сподіваюся, ця подія буде початком для потепління у турецько-ізраїльських відносинах", - повідомив президент Туреччини.

Немає сумнівів, що проєкт буде ударом для Москви. Поява в Європі нової альтернативи російському газу позбавить Кремль можливості для шантажу, а енергетичну безпеку регіону буде посилено.

У тому ж інтерв'ю Ердоган висловив упевненість, що зможе переконати Кремль повернутися до зернової угоди.

"Ми ведемо переговори... Після повернення до Туреччини я проведу зустріч із паном Путіним, (...) якщо його запланований візит на серпень відбудеться, ми детально обговоримо ці питання. Я вірю, що ми домовимося про продовження Чорноморської зернової ініціативи найближчим часом", - повідомив Ердоган.

Нагадаємо, що 18 липня з ініціативи Росії припинила свою дію зернова угода, в якій Туреччина дуже сильно зацікавлена. Завдяки цій угоді Україна мала можливість торгувати своїм зерном через порти Чорномор'я з гарантіями ненападу від РФ. Ключовим транзитним хабом у цій угоді була саме Туреччина, та її влада вкрай незадоволена відмовою Москви від угоди.

Раніше Путін, вдаривши по зерну у порту України, розлютив Ердогана - "відповідь" неминуча.

Ми також писали, що Путін назвав умови повернення до зернової угоди.

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини