25 липня 2023, 20:24

Кремль: Москва готова повернутися до зернової угоди

Росія готова повернутися до участі у так званій зерновій угоді, якщо буде виконано вимоги Москви.

Кремль: Москва готова повернутися до зернової угоди

Минув майже тиждень після демаршу Кремля із зернової угоди, і тепер Москва знову заговорила про те, що угоду не було анульовано. Помічник президента РФ Юрій Ушаков стверджує, що Росія готова повернутися до участі в угоді, однак вимагає виконання всіх її вимог, пише ВВС.

"Тобто угоду остаточно не згорнуто, її просто призупинено", - сказав Ушаков.

Наразі учасники зернової угоди не прокоментували зміну вимогу російської влади, хоча Київ раніше попереджав, що не має з РФ жодних домовленостей: Росія укладала угоду з ООН і Туреччиною.

Тим часом головний економіст МВФ прогнозує зростання світових цін на зерно через припинення зернової угоди на 10-15 %, заявив Ушаков. За його словами, угода забезпечувала достатнє постачання зерна та стримувала ціни, однак тепер маятник хитнувся у зворотному напрямку.

Нагадаємо, 17 липня Росія офіційно вийшла із зернової угоди, звинувативши Україну в ударах по мосту через Керченську протоку.

Київ намагався знайти інші шляхи вивезення зерна з країни, проте Москва заявила, що вважатиме військовою метою будь-який корабель у Чорному морі. Світовий ринок моментально відреагував на шантаж влади РФ зростанням цін на продовольство.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини