30 липня 2023, 21:08

Путін образився на "удари у спину" від Ердогана й обнуляє газову домовленість

Тепер ідеться лише про створення "електронного торговельного майданчика", РФ не збирається зберігати там газ у великих кількостях.

Путін образився на "удари у спину" від Ердогана й обнуляє газову домовленість

У Кремлі, мабуть, затамували образу на президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, який останнім часом завдав одразу два удари по Росії: передав Україні звільнених із російського полону командирів оборони "Азовсталі" у Маріуполі та погодив вступ Швеції до НАТО.

Свідченням образи Москви є відмова будувати додаткові газопроводи до Туреччини у рамках проєкту зі створення газового хаба на турецькій території.

Президент РФ Володимир Путін заявив за підсумками самітуРосія - Африка, що тепер ідеться лише про створення "електронного торговельного майданчика" та Росія не має наміру зберігати у великих обсягах газ у Туреччині.

При цьому ще у жовтні минулого року Путін у рамках проекту зі створення газового хаба у Туреччині пропонував Ердогану на зустрічі в Астані розглянути можливість будівництва ще одного газопроводу. Планувалося, що паливо з цього хаба продаватимуть у треті країни, насамперед у Європу.

За тиждень турецький лідер повідомив про досягнуту домовленість щодо створення хаба та стверджував, що Туреччина перетвориться на центр постачання газу для європейських країн.

Зі свого боку, російський віце-прем'єр Олександр Новак повідомляв, що через турецьку територію до Європи може надходити 63 млрд кубометрів газу на рік, а наявні газопровідні системи не можуть впоратися з такими обсягами.

Російський аналітик Анатолій Несміян упевнений: вчорашні заяви Путіна на пресконференції фактично означають відмову Кремля від проєкту зі створення газового хаба у Туреччині.

Раніше ЗМІ писали, що Путін злий на Ердогана та проігнорував заклики турецького президента до відновлення "зернової угоди".

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що Туреччина реабілітує проєкт із постачання ізраїльського газу в Європу через свою територію. Відповідні переговори вже ведуться з урядом Біньяміна Нетаньяху.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини