8 серпня 2023, 20:07

Зерну з РФ оголошують бойкот після "бавовни" у Новоросійську

У Росії почалися проблеми з експортом зерна після ударів України по Новоросійську: зерну з РФ оголошують бойкот.

Зерну з РФ оголошують бойкот після "бавовни" у Новоросійську

Спроба зруйнувати зернову угоду й удари по сільськогосподарській інфраструктурі України обернулася великими проблемами для російських експортерів зерна. Їм доводиться стикатися зі збільшуваними складнощами при вивезенні товару на світові ринки через ескалацію у Чорному морі, де окупанти обстріляли порти України на Дунаї, а ЗСУ відповіли атакою на Новоросійськ.

За неврівноважену та непередбачувану політику Кремля тепер доводиться платити не тільки представникам газової, а і с/г галузі РФ. Зернові трейдери, морські перевізники та страховики побоюються мати справу з російськими контрагентами, а тому вирішили убезпечити себе та накрутили для них ставки фрахту, а також плату за страхові послуги, повідомляє Reuters.

За даними джерел агентства, страхування зерновозів, які курсують у Новоросійськ і Тамань, забезпечуючи 70 % російського зернового експорту, коштує на десятки тисяч доларів на день дорожче, ніж для аналогічних суден, які прямують до Румунії або Болгарії.

До розриву Кремлем зернової угоди російські підприємці повинні були сплатити "премію за ризик" у розмірі приблизно 10 тисяч доларів на день. Однак після українських ударів відплати ставки піднялися ще вище.

Два співрозмовники агентства кажуть, що поступово погіршення ситуації у Чорному морі вдарить по обсягах російського експорту, тому що судноплавні компанії остерігаються відправляти у російські порти свої кораблі, особливо новіші більшої вантажопідйомності.

Міжнародні компанії зараз майже не співпрацюють з Росією, а тому РФ використовує старі, непридатні для перевезень баржі, або шукає допомоги "тіньового флоту" зерновозів, якими керують турецькі та китайські компанії.

Однак у Путіна останнім часом не ладяться стосунки з Ердоганом. У результаті поставки до Туреччину товарів із Російської Федерації за останній місяць впали на 36 % на тлі зриву Москвою зернової угоди.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини