14 серпня 2023, 13:54

Різкий обвал рубля: у Financial Times окреслили причини та дали невтішний прогноз

У Росії зменшився приплив іноземного капіталу, що стало наслідком західних санкцій і позначилося на курсі рубля.

Різкий обвал рубля: у Financial Times окреслили причини та дали невтішний прогноз

Санкції, зростання військових витрат, падіння доходів від експорту та деякі інші причини вплинули на стабільність російської валюти, через що рубль впав до шістнадцятимісячного мінімуму по відношенню до долара та євро, вважають експерти The Financial Times.

Журналісти зазначають, що тільки з початку поточного року російський рубль втратив приблизно чверть (25%) своєї вартості та торгується вже вище за позначку 100 рублів до $1, а щодо євро - вже понад 110.

Важливим є той факт, що приплив капіталу у РФ зараз обмежився завдяки західним блокувальним заходам, а також відмови держав ЄС від експорту енергоносіїв з країни-агресора. Незважаючи на відчайдушні спроби Кремля переорієнтуватися на азіатські ринки збуту, все одно доходи від нафти та газу помітно знизилися.

Державні витрати на оборону та соціальні виплати сім'ям росіян, загиблих на війні в Україні, стали спочатку певною підтримкою купівельної спроможності населення, але в той самий час ця дія збільшила дефіцит бюджету, що і стало ще однією важливою причиною, яка призвела до ослаблення рубля.

Росіяни побоюються, що падіння їхньої національної валюти у перспективі призведе до зростання цін. І ці побоювання небезпідставні.

Що стосується прогнозів на майбутнє, то аналітики з The Financial Times зазначають: рубль стабільний, коли профіцит рахунку поточних операцій близький до $5 млрд і вище. Але однак у липні 2023 року цей показник знизився до $1,8 млрд, що загрожує подальшим зниженням курсу рубля та зростанням інфляції у РФ.

Нагадаємо, сьогодні у Росії курс рубля обвалився ще більше: пробито історичну позначку у 100 одиниць російської валюти за один долар.

Як раніше повідомлялося, у Сургуті зламали табло місцевого інформагентства й обматюкали Путіна у рухомому рядку за те, що той довів курс рубля до 100 за 1 долар.

До речі, у Банку РФ досить дивно відреагували на історичне обвалення курсу "дерев'яного".

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини