23 серпня 2023, 17:54

Морські дрони ЗСУ відправили російський експорт нафти у Чорному морі у "нокаут" – Bloomberg

Експорт російської нафти Чорним морем виявився практично паралізованим після атак морських дронів на Новоросійськ, зазначають журналісти агентства.

Морські дрони ЗСУ відправили російський експорт нафти у Чорному морі у "нокаут" – Bloomberg

Експорт російської нафти Чорним морем опинився у напівпаролізованому стані після того, як морські дрони завдали удару по російських кораблях, один з яких зазнав важких ушкоджень недалеко від Новоросійська. За даними інформаційного агентства Bloomberg, протягом останнього тижня (14-20 серпня) з найбільшого порту РФ на Чорному морі вийшов лише один нафтовий танкер, а обсяги експорту впали до 100 тисяч барелів на добу.

Це мінімальна цифра з моменту початку вторгнення окупаційної армії РФ в Україну.

За даними журналістів, які отримали інформацію від аналітичного центру Kpler, раніше з Новоросійська вийшли відразу три нафтові танкери. У перший тиждень серпня - п'ять суден. Ба більше, загальний обсяг експортованої нафти з Новоросійська у червні перебував на рівні 600-800 тисяч барелів на добу. Тепер він впав кратно - до 100 тисяч барелів на добу.

Не менш важким ударом для Росії є складнощі зі страховими компаніями, які ввели для російських кораблів в акваторії Чорного моря додаткову плату за військові ризики, пише Reuters. Зараз застрахувати танкер із російською нафтою коштує $1 млн - на 20 % дорожче, ніж до атак. Таким чином атака України завдала серйозного удару по економічних основах російського експорту.

Раніше повідомляли, що після ультиматуму Путіна експорт нафти РФ впав на чверть.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини