1 вересня 2023, 08:30

Україну у вересні може накрити хвиля африканської спеки: метеоролог назвала дати

Фахівці прогнозують, що температура повітря у перший місяць осені буде на 1–2 градуси вищою, ніж середні багаторічні значення.

Україну у вересні може накрити хвиля африканської спеки: метеоролог назвала дати

В Україні до кінця поточного тижня відбуватиметься поступове зниження температури, зумовлене спробою входу у країну повітряної маси з північного заходу.

Першими її вплив відчують жителі західних областей, а потім похолодання пошириться на північ, центр і частину півдня, винятком буде лише схід, де температура впаде всього на 1-2 градуси. При цьому у другій половині першої декади вересня Україну може накрити чергова хвиля спеки - не виключено, що місцями повітря прогріється до +34...36 градусів. Таким прогнозом поділилася метеорологиня Наталія Голеня, передає NV.

За словами фахівця, стовпчики термометрів можуть поповзти вгору з 5 вересня й у період із 5-го до 7-го числа сягнути позначок +30 градусів у більшості областей, а на сході й півдні, можливо, до +34...36 градусів. Причина потепління - можливий захід в Україну повітряної маси африканського походження з південного заходу. Імовірність такого сценарію наразі оцінюють у 60%.

Загалом прогнозується, що температура повітря у перший місяць осені буде на 1-2 градуси вищою, ніж середні багаторічні значення. Вересень очікується переважно теплим, а характерна для цього місяця погода, найімовірніше, встановиться вже у третій декаді. Однак це не означає безперервне тепло. Повітряні маси змінюватимуть одна одну, тому очікуються "хвилі", додала метеорологиня.

Нагадаємо, синоптики Укргідрометцентру повідомили, що 1 вересня у багатьох регіонах України очікуються дощі, а у центрі й на півдні ймовірні шквали та град.

Раніше народний синоптик Станіслав Щедрін попередив про похолодання, яке прийде на територію всієї країни з першим днем осені.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини