5 вересня 2023, 12:09

Болгарія забрала у Росії важливий нафтовий термінал "Росенец", відмовивши "Лукойлу" у компенсації

"Лукойл" втратив контроль над нафтовим терміналом "Росенец" після рішення влади Болгарії.

Болгарія забрала у Росії важливий нафтовий термінал "Росенец", відмовивши "Лукойлу" у компенсації

Уряд Болгарії ухвалив вольове рішення про розірвання концесії на керування нафтовим терміналом "Росенец", забравши його таким чином у "Лукойла", однієї з найбільших російських нафтових компаній, інформує болгарська служба "Радіо Свобода".

Парламент Болгарії вирішив розірвати договір на керування терміналом, підписаний з "Лукойлом" ще 2011 року. Ключовою причиною цього рішення є санкційні заходи, запроваджені Євросоюзом щодо РФ. Таким чином, друга за обсягами нафтовидобутку ув Росії компанія втратила свій важливий актив за кордоном.

Георгій Гвоздейков, який очолює Міністерство транспорту та комунікацій Болгарії, також повідомив, що Софія не виплачуватиме концесіонеру компенсацію, оскільки "контракт розірвано у зв'язку з форс-мажорними обставинами".

Судячи з риторики болгарського міністра, ця дія була спрямована на те, щоб підкреслити той факт, що офіційна Софія дотримується європейського законодавства та карає країну-агресора Російську Федерацію.

"Відтепер "Лукойл" може домагатися своїх прав десь іще, але не у Болгарії. Ми дотрималися закону та європейського регулювання", - підкреслив Гвоздейков.

Нагадаємо, у Болгарії заарештували партнера Пригожина, який володів гральним бізнесом в анексованому Криму.

До речі, Росія втрачає найбільшого покупця нафти: Індія знайшла нового постачальника.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини