15 вересня 2023, 07:47

"Газовий хаб" між РФ і Туреччиною під загрозою зриву: експерти озвучили низку причин

Створення "газового хаба" призупинено через розбіжності між Росією та Туреччиною.

"Газовий хаб" між РФ і Туреччиною під загрозою зриву: експерти озвучили низку причин

Розбіжності між Анкарою та Москвою спричинені тим, хто ж відповідатиме за створення "газового хаба", спрямованого замінити втрачені продажі "блакитного палива" в Європу.

"Є проблеми у керуванні, вони борються за те, хто має керувати хабом", - повідомило джерело на умовах анонімності журналістам агентства Reuters.

Кремль розглядає "газовий хаб" із Туреччиною як спосіб переспрямувати свій газ тим країнам ЄС, які безпосередньо відмовляються закуповувати "блакитне паливо" у самій Росії.

На сьогодні Москва постачає газ Туреччині двома газопроводами: "Турецький потік" і "Блакитний потік". Газ першим трубопроводом має йти у країни Південної та Східної Європи.

Багато лідерів країн ЄС занепокоєні тим моментом, що Москва маскуватиме свій газ для продажу в країни Європи, на які на Заході накладено санкції.

Туреччина активно імпортує майже весь свій газ і має хорошу інфраструктуру для імпорту СПГ, саме тому Анкара вважає, що може бути "газовим хабом".

Ще 4 вересня під час спілкування з Ердоганом президент РФ презентував турецькій енергетичній компанії BOTAS дорожню карту хаба.

Путін заявив, що Москва й Анкара мають спільно створити єдину робочу групу, розробити нормативно-правову базу та нову схему торгівлі газом.

Однак Анкара просуває свою програму експорту газу. Ще у серпні компанія BOTAS вперше уклала контракт з угорською MVM про продаж 300 млн кубометрів газу.

Туреччина заявила, що до хабу також можна під'єднати і Трансанатолійський газопровід. Саме ним природний газ з Азербайджану доставляється до турецького кордону.

У 2022 році загальний експорт трубопровідного газу з Росії скоротився майже вдвічі: до 100,9 млрд кубометрів пострадянського мінімуму.

У березні 2023 року в ЄС заявили, що до кінця року необхідно на 2/3 скоротити імпорт газу з РФ. Британія цього року повністю відмовилася від закупівель газу у РФ.

Раніше ми повідомляли, що Кремль готовий укласти новий контракт із Китаєм на продаж газу, щоб врятувати "Газпром".

Нагадаємо, Москва готова продавати Пекіну газ за ціною вдвічі дешевше, ніж брала за "блакитне паливо" від країн Європи.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини