18 вересня 2023, 12:34

"Новий удар у спину", – Китай запровадив болючу заборону для Росії, яка безпосередньо позначиться на фронті

Китай завдав болючого удару по Росії, з початку вересня перекривши поставки нових дронів у РФ.

"Новий удар у спину", – Китай запровадив болючу заборону для Росії, яка безпосередньо позначиться на фронті

Китай з 1 вересня ввів експортні обмеження на безпілотники вагою від 4 кг, які можуть використовуватися у військових цілях. Через це російські виробники зіткнулися з дефіцитом дронів і комплектувальних до них, пише російське видання "Коммерсант".

Так, БПЛА вагою близько 30-40 кг потрібні у сільському господарстві, а Росія не може виробляти їх самостійно.

У результаті у РФ припинилися поставки дронів із максимальною злітною масою від 7 кг із тривалістю польоту понад 30 хвилин. Також під заборону потрапили безпілотники, здатні "нести вантаж із функцією скидання або з можливістю закріплення такого пристрою", перекриваючи кисень Z-окупантам на фронті.

Тепер для поставок навіть запчастин китайські компанії мають отримати дозвіл у Мінторгу КНР, довівши, що кінцевий одержувач не потрапив під західні санкції та не буде використовувати дрони у війні проти України. Оформлення таких дозволів може зайняти до року.

Ба більше, у разі якщо експортер із Китаю порушить вимоги ліцензії, йому загрожує адміністративна відповідальність, а у разі навмисного порушення - кримінальна.

Низка російських виробників БПЛА, що працюють з іноземними компонентами, вже попередили про подорожчання дронів щонайменше на 20%.

Раніше повідомлялося, що Кремль розраховує врятувати "Газпром" за допомогою Китаю.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини