25 вересня 2023, 15:23

Розкрили хитрість Росії, як вона навчилася обходити стелю цін на нафту, – Financial Times

Журналісти стверджують, що доходи до військового бюджету Путіна від нафти збільшуються.

Розкрили хитрість Росії, як вона навчилася обходити стелю цін на нафту, – Financial Times

Країні-агресору Росії вдалося вивести більшу частину свого експорту "чорного золота" з-під цінової стелі, яка, як відомо, була встановлена країнами Заходу на позначці у 60 доларів за один барель, пише видання Financial Times з посиланням на результати дослідження аналітичної компанії Kpler.

Журналісти стверджують, що минулого місяця близько 75% морських перевезень нафти з Російської Федерації проводилися без західної страховки, яка покликана допомогти дотриманню цінової стелі.

Експерти FT пишуть, це свідчить насамперед про те, що Кремлю, вочевидь, вдалося істотно наростити дохід від триваючого зростання цін на нафту.

Росії вдалося перевести великі обсяги нафти із західного ринку в Азію, де стеля цін працює набагато гірше, якщо працює взагалі.

Також журналісти Financial Times стверджують, що доходи Росії від нафти, вагому частину яких Путін спрямовує на війну в Україні, найімовірніше, у 2023 році становитимуть "щонайменше на 15 млрд доларів більше, ніж прогнозувалося за найоптимістичнішого варіанту".

Водночас інформацію, розміщену цим виданням, необхідно перевірити, оскільки саму статтю закрито, вона відкривається тільки за донат, а об'єктивність озвучених у ній цифр можна поставити під сумнів.

Як раніше ми писали, Путін обіграв сам себе, втративши 40 млрд доларів за нафту у "пастці" Індії.

Також повідомлялося про ще одну втрату Москви у нафтовій галузі: Болгарія забрала у РФ термінал "Росенець".

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини