28 вересня 2023, 14:06

ЄС готовий на радикальний крок проти Росії – постраждає Туреччина та найближчі союзники Москви

Євросоюз попередив, що готовий повністю закрити експорт санкційних товарів до Туреччини та низки інших країн, через які Росія обходить санкції.

ЄС готовий на радикальний крок проти Росії – постраждає Туреччина та найближчі союзники Москви

Євросоюз попередив європейські компанії та уряди, що може повністю заборонити продаж деяких компонентів до Туреччини й інших країн, звідки Іран і Росія отримують комплектувальні для безпілотників та іншої зброї. Про це пише британське видання The Guardian.

Таким чином, Європа готова до радикального кроку, щоб відрізати Росію від сірих схем поставок через треті країни.

Повідомляється, митна інформація показує, що "майже весь імпорт до Ірану надходить із Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В'єтнаму та Коста-Ріки".

Представник Європейської комісії заявив, що необхідний більш жорсткий контроль за виконанням санкцій, які чинять "значний тиск".

"Для реалізації цього сценарію ми звернулися за підтримкою до влади третіх країн, щоб переконатися, що товари, які експортуються з ЄС до цих країн, не потрапляють до Росії", - сказав представник.

За словами прес-секретаря, посланник ЄС із санкцій Девід О'Салліван звернувся до третіх країн, щоб гарантувати, що санкції не будуть обходити. Є "перші відчутні результати": складено "пріоритетний список санкційних товарів, до яких підприємства повинні проявляти особливу обачність і які треті країни не мають експортувати у Росію".

Якщо обхід санкцій триватиме, то єдиний вихід - це припинити експорт у треті країни, які викликають занепокоєння.

Нагадаємо, у травні "Велика сімка" домовилася про необхідність вжиття всіх заходів, спрямованих на те, щоб позбавити Росію можливості обходити західні санкції.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини