29 вересня 2023, 13:41

Казахстан збільшує постачання нафти до Європи: частку ринку, втрачену РФ, перехоплює новий гравець

Влада Казахстану посилює енергетичне співробітництво з Європою, займаючи місце на ринку, втрачене Москвою.

Казахстан збільшує постачання нафти до Європи: частку ринку, втрачену РФ, перехоплює новий гравець

Розрив відносин РФ з Європою виявився подарунком для Казахстану, який вельми успішно нарощує співпрацю у сфері енергетики. Ця тема стала основною на зустрічі казахстанського президента Касима-Жомарта Токаєва та канцлера Німеччини Олафа Шольца у Берліні, передає Діалог.UA.

За підсумками зустрічі Токаєв анонсував збільшення поставок нафти до Німеччини трубопроводом "Дружба".

"З початку цього року Казахстан через "Дружбу" відправив до Німеччини 500 тис. тонн нафти. На прохання наших німецьких друзів підтверджую готовність нашої країни збільшити обсяги поставок і зробити їх довгостроковими", - заявив казахстанський лідер.

Очікується, що поставки казахстанської нафти до Німеччини досягнуть 100 тисяч тонн нафти на місяць. Зазначимо, що "Дружба" - це не основний маршрут надходження чорного золота з Казахстану до Німеччини. Більшість обсягів надходить морем, наприклад, у січні 2023 року імпорт було збільшено до 928 тис. тонн на місяць.

Однак однією нафтою країни обмежуватися не мають наміру. Відомо, що на зустрічі у Берліні обговорювали створення казахстансько-німецького консорціуму для реалізації спільних енергетичних проєктів, зокрема з розроблення різних родовищ на загальну вартість близько $46 млрд.

Токаєв запропонував німецьким інвесторам вкладати кошти у видобуток критичної сировини та рідкоземельних металів, а також у зелену енергетику Казахстану.

Нагадаємо, Росія втрачає останніх покупців нафти в Європі.

Також Чернишевський розповів, що стоїть за паливною кризою, яка обрушилася на Росію.

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини