22 жовтня 2023, 22:28

Режим керованої гнучкості курсу: фінансист спрогнозував, що буде з гривнею найближчим часом

Після скасування фіксованого курсу долара гривня не тільки залишилася стабільною, а й трохи зміцнилася.

Режим керованої гнучкості курсу: фінансист спрогнозував, що буде з гривнею найближчим часом

На початку жовтня Нацбанк відмовився від фіксованого курсу долара та запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу, який означає, що регулятор продовжить відігравати ключову роль на валютному ринку, ретельно контролюючи ситуацію.

Гривня після введення "вільного" долара не тільки залишилася стабільною, а й трохи зміцнилася. Директор Департаменту контролю ліквідності та цінних паперів "Кредобанку" Сергій Кучерявий вважає, що у короткостроковій перспективі істотних коливань на валютному ринку очікувати не варто. Про це фінансист розповів в ефірі телемарафону цього тижня.

За словами фахівця, в умовах війни складно робити довгострокові прогнози. Що стосується найближчого часу, то значних коливань не буде.

Ситуативно зі зростанням попиту чи пропозиції певні коливання як в один, так і в інший бік можливі, але це є абсолютно нормальним процесом.

"Значного характеру це не матиме для курсу", - сказав співрозмовник і спрогнозував стабільність гривні у короткостроковій перспективі.

Експерти фінансової групи ICU раніше також зазначали, що не чекають істотної девальвації національної валюти. На їхню думку, протягом наступних кількох місяців стабільність гривні залишатиметься у пріоритеті НБУ, незважаючи на перехід до гнучкого курсу. Істотна девальвація підірвала б довіру до гривні та спровокувала б різкий попит на валюту у населення, зазначили аналітики. Вони вважають, що до кінця року можна чекати лише символічного здешевлення гривні.

В Інституті економічних досліджень і політичних консультацій вважають, що НБУ продовжить продавати долари для підтримки курсу гривні. За два тижні поточного місяця регулятор витратив на це 1,7 млрд доларів, у вересні було продано 2,7 млрд доларів.

В огляді повідомляється, що сценарій відмови від керованого курсу гривні поки що всерйоз не розглядають, але гнучкість курсу поступово збільшуватиметься.

Нагадаємо, наприкінці вересня заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма виступив за "контрольоване" ослаблення гривні, заявивши, що це принесе користь українській економіці.

Раніше повідомлялося, що уряд і бізнес прогнозують курс гривні на рівні 41,4 грн за один долар у 2024 році.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини