27 жовтня 2023, 10:15

Останнє місячне затемнення 2023 року: як і коли спостерігати в Україні

Друге у поточному році затемнення Місяця трапиться 28 жовтня, воно закриє жовтневий коридор затемнень, що почався 14 жовтня.

Останнє місячне затемнення 2023 року: як і коли спостерігати в Україні

Друге й останнє місячне затемнення у 2023 році відбудеться 28 жовтня. Цього дня супутник Землі увійде у тінь нашої планети, створивши часткове затемнення, передає Space.

Таким чином завершиться жовтневий коридор затемнень, що розпочався 14 жовтня. Перший коридор затемнень цього року відбувся навесні: він стартував 20 квітня гібридним сонячним затемненням і завершився 5 травня напівтіньовим місячним затемненням.

Місячне затемнення являє собою явище, коли Місяць входить у конус тіні від Землі. Воно може бути повним або частковим: залежить від того, наскільки точно вибудовуються Місяць, Земля та Сонце. Ще одна особливість: місячне затемнення завжди трапляється у повний місяць, коли супутник Землі перебуває на протилежному боці від нашої планети та Сонця.

Цього разу поверхня Місяця буде покрита тінню Землі максимум на 6 %, тобто повністю супутник Землі не зникне з нічного неба, а лише тонкий його край зануриться у темряву. Незважаючи на досить невеликий відсоток покриття поверхні Місяця тінню під час майбутнього затемнення, воно буде найбільшим місячним затемненням до 2025 року.

У небі над Україною його можна буде побачити ближче до опівночі. Напівтіньове затемнення розпочнеться 28 жовтня о 21:01 за київським часом, а приватне - о 22:35. Свого максимуму приватне затемнення досягне о 23:14, а завершиться о 23:52. Повністю затемнення завершиться 29 жовтня о 01:26.

Щоб побачити місячне затемнення, не потрібно жодного спеціального обладнання. Єдина умова - вечірнє небо у суботу в Україні має бути ясним. 

Нагадаємо, 25 жовтня 2022 року українці були свідками часткового сонячного затемнення. Водночас розгледіти явище було непросто через досить сильну хмарність того дня.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини