2 листопада 2023, 10:21

"Становить катастрофічну небезпеку", – провідні країни світу ухвалили рішення щодо штучного інтелекту

Велика Британія, США, ЄС, Австралія та Китай підписали першу декларацію про регламентацію правил роботи зі штучним інтелектом.

"Становить катастрофічну небезпеку", – провідні країни світу ухвалили рішення щодо штучного інтелекту

Представники провідних країн світу зібралися у Великій Британії на Міжнародній конференції зі штучного інтелекту й оголосили про ухвалення історичного рішення, яке може змінити ландшафт розвитку цієї галузі.

Про це пише The Guardian.

Науковці з Великої Британії, США, ЄС, Австралії та Китаю погодилися, що ШІ може становити катастрофічну небезпеку для людства, тому необхідно регламентувати наявні парадигми його розвитку та запровадити обмеження на використання цієї технології, яка вже визначає майбутнє людства.

Суть декларації полягає у створенні Глобального агентства зі штучного інтелекту (GAII), яке об'єднає зусилля країн-лідерів у галузі розроблення ШІ. Мета агентства - створення загальних стандартів, норм і правил для розвитку та використання штучного інтелекту у світі.

Ухвалення такого рішення викликає змішані реакції у світі. Його прихильники вважають, що це крок у правильному напрямі, який допоможе запобігти негативним наслідкам розвитку штучного інтелекту, як-от загроза безробіття та потенційні небезпеки техногенних катастроф у зв'язку з відсутністю у ШІ етичних нормативів.

Проте критики побоюються, що створення Глобального агентства може обмежити свободу досліджень та інновацій у сфері штучного інтелекту. Вони також висловлюють побоювання з приводу того, які країни домінуватимуть у цій новій структурі та які інтереси переслідуватимуть.

У будь-якому разі це рішення відкриває нову еру у дослідженнях і розробках ШІ. На конференції зазначили, що Глобальне агентство зі штучного інтелекту зможе налагодити співробітництво між державами та забезпечити сталий та етичний розвиток цієї технології в інтересах усього людства.

На саміті з безпеки ШІ виступив американський мільярдер і філантроп Ілон Маск. Він знову заявив про "екзистенціальний ризик", який несе ШІ для людства. За його словами, є ймовірність, вища за нуль, що штучний інтелект "уб'є нас усіх". Він погодився з ухваленням міжнародних правил для роботи зі ШІ та висловив готовність узяти участь у цьому процесі.

Раніше всесвітньо відомий британський учений Стівен Гокінг заявляв, що штучний інтелект несе величезну небезпеку для людства.

Автор: Михаил Бутко

Останні новини