9 листопада 2023, 12:55

Країна ЄС і союзник України допомогла Росії обійти санкції – ЗМІ

Росія знайшла лазівку у санкціях через Болгарію та змогла заробити додатково 1 млрд євро.

Країна ЄС і союзник України допомогла Росії обійти санкції – ЗМІ

Болгарія, яка виступає на боці України та підтримує її у війні з РФ, дозволила мільйонам барелів російської нафти компанії "Лукойл" потрапити на її нафтопереробний завод (НПЗ) у Бургасі та потім експортувати перероблене пальне за кордон, зокрема і до Європи. Кремль отримав у результаті додатково 1 млрд євро, а "Лукойл" - майже 500 млн євро через лазівку у болгарському законодавстві. Про це пише американське видання Politico.

На думку фахівців, це не є прямим порушенням санкцій.

"Режим санкцій настільки схожий на швейцарський, що що б ми не робили, ми завжди відстаємо від росіян на три місяці", - сказав один із дипломатів ЄС.

Згідно з санкційними правилами ЄС, Болгарія не може продавати нафтопродукти за кордон. Але є одна заковика: Софія може дозволити експорт, якщо ці продукти призначені для "виняткового використання" в Україні або "не можуть зберігатися у Болгарії через екологічні ризики та ризики безпеки". Останнє дозволено за умови, що "продаж, постачання, передача або експорт не призначені для обходу" санкцій. Лише з березня по липень 2023-го Болгарія морем експортувала майже 3 млн барелів нафтопродуктів російського походження.

Міністр фінансів Болгарії Асен Васильєв заявив, що у НПЗ є всього 10-денний запас потужності. Він зазначив, що звільнення від санкцій також допоможе зібрати до 250 млн євро податків цього року. Софія "не відчуває себе відповідальною за експорт Кремля", проте місткість місцевих сховищ "Лукойла" приблизно дорівнює тримісячній потребі Болгарії у нафті, тобто ймовірність експорту нафтопродуктів з екологічних міркувань малоймовірна.

"Лукойл" заявив, що дотримується всіх законів ЄС і Болгарії, зазначивши при цьому, що "дотримання квот на постачання нафти також перебуває під суворим контролем митних органів Болгарії".

Раніше видання Financial Times писало, що РФ вдалося вивести більшу частину свого експорту нафти з цінової стелі.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини