14 листопада 2023, 11:23

"Немає бажання дозволяти Росії це робити", – ЗМІ про середню ціну на нафту з РФ, що перевозиться морем

У жовтні середня ціна російської нафти, яку транспортують морським шляхом, становила 80 доларів за барель.

"Немає бажання дозволяти Росії це робити", – ЗМІ про середню ціну на нафту з РФ, що перевозиться морем

Кремлю все ще вдається обходити санкції з боку Заходу щодо стельової ціни на нафту з РФ. І хоча США та ЄС наполягали на ціні у 60 доларів за барель, на ділі РФ продає її на 20 доларів дорожче.

Така ситуація змушує країни Заходу шукати нові шляхи посилення економічних санкцій щодо Росії, інформує ресурс Financial Times.

Один з високопоставлених чиновників з ЄС зізнався, що у жовтні морським шляхом практично жодна угода щодо нафти з РФ не була здійснена за лімітом 60 доларів за барель. Навпаки, у РФ її продавали у середньому по 80 доларів.

Європейський чиновник підкреслив, що статистика за жовтень змусить Захід ще більше посилити санкції у цьому секторі.

Журналісти пишуть, що у серпні ¾ морських потоків нафти з РФ йшли без страховки. Минулого місяця зі страховкою йшло 37 зі 134 кораблів, що перевозили нафту з РФ. При цьому деякі західні компанії отримали від РФ неправдиві відомості про те, що нафту, яку перевозять, продаватимуть по 60 доларів за барель.

При цьому американська преса пише і про те, що РФ все одно не переплюнула середню ціну нафти на світовому ринку, яка становить 89 доларів за барель.

Ще наприкінці грудня 2022 року країни ЄС ухвалили рішення встановити стельову ціну на нафту з РФ, що перевозиться морем, 60 доларів за барель.

Уже у серпні 2023 року журналісти Bloomberg повідомили про те, що такі обмеження не дали своїх плодів. Ба більше, Кремль зумів заробити на продажу нафти морським шляхом рекордну суму грошей.

Раніше Токаєв пообіцяв Макрону казахстанську нафту для Франції замість російської.

Тим часом ціна на популярну у РФ марку нафти Urals впала до 66 доларів за барель, таким чином, було побито ціновий рекорд липня 2023 року.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини