14 листопада 2023, 12:02

Експерти назвали проблему економіки РФ, про яку не хоче говорити Кремль, – ЗМІ

Величезні витрати Росії на озброєння й армійський бюджет можуть бути куплені тільки ціною зубожіння населення, вважають експерти.

Експерти назвали проблему економіки РФ, про яку не хоче говорити Кремль, – ЗМІ

Виплати родичам загиблих і пораненим призвели до статистичного збільшення реальних наявних доходів у Росії вперше за багато років, однак справжня картина російської економіки та перспективи доходів росіян виглядають похмуро. Про це пише авторитетне швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung.

У номінальному вираженні у майбутньому році у РФ на освіту й охорону здоров'я йде стільки ж грошей, скільки й раніше, але з урахуванням інфляції це, скоріше, зниження.

Ще менше у номінальному вираженні залишається на субсидії в економіку та на державні інвестиції. Ба більше, дуже сумнівно, що високі доходи, на які розраховує уряд РФ у 2024 році, взагалі можна досягти. З одного боку, це пов'язано з оптимістичними прогнозами зростання економіки, які не поділяє Центробанк РФ.

З огляду на західні санкції та можливі непередбачувані наслідки для ціни на нафту, експерти вважають нереальним досягнення закладених у бюджет доходів. Уже зараз очевидно, що уряд РФ на кожному кроці намагається максимально затиснути економіку за рахунок податків і зборів. Прикладом тому можуть слугувати нещодавно введені експортні мита. Хоча їх запровадили тимчасово для підтримки курсу рубля, їх можна було б зробити і постійними. Питання про підвищення податків для компаній також обговорюється вже кілька місяців.

Однак усі ці заходи щодо збільшення доходів загрожують також уповільнити розвиток економіки РФ і тим самим поставити під загрозу досягнення поставленої мети. Офіційно зареєстроване безробіття перебуває на рекордно низькому рівні, а кваліфікованих працівників не вистачає.

І це стримує потенціал зростання. Водночас, як неодноразово наголошувала глава Центробанку Ельвіра Набіулліна, схильність до витрат призводить до зростання інфляції та змушує ЦБ зберігати обмежувальну грошово-кредитну політику. У свою чергу, багато підприємців і споживачів нарікають на це, оскільки це обмежує їхні можливості для маневру.

Величезні витрати на озброєння й армійський бюджет можуть бути куплені тільки ціною зубожіння населення, вважають експерти. Гроші спрямовуються в оборонну промисловість, яка вже багато років є вкрай неефективною та дефіцитною. Щоправда, відроджені оборонні заводи тепер працюють цілодобово, що також призводить до підйому у прилеглих регіонах і у постачальників, але це заганяє решту економіки у замкнуте коло.

Якби конфлікт припинився та раптом відпала б необхідність у відрядній оплаті праці, то російська економіка зазнала б шоку. У цьому відношенні бюджет на найближчі кілька років є ще одним доказом того, наскільки Путін пов'язав свою долю та долю своєї країни з продовженням військових дій проти України, а російською кажучи, проти Заходу.

Раніше у Bloomberg оцінили масштаби газового краху Кремля.

Ми також писали, що "газовий хаб" між РФ і Туреччиною під загрозою зриву.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини