15 листопада 2023, 08:03

Китай знайшов спосіб обійти обмеження США щодо закупівлі обладнання для чипів – ЗМІ

Незважаючи на низку санкцій з боку Заходу на експорт обладнання для виробництва чипів, Китаю вдається його купувати.

Китай знайшов спосіб обійти обмеження США щодо закупівлі обладнання для чипів – ЗМІ

Напередодні комітет Палати представників США опублікував звіт за 2023 рік на 741 сторінці, у якому йдеться і про китайські компанії, що масово скуповують обладнання для виробництва чипів.

Ще у жовтні 2022 року адміністрація Байдена ввела експортні обмеження на торгівлю обладнанням із виробництва чипів, інформує агентство Reuters.

Обмеження стосувалися компаній з США закуповувати обладнання для виробництва мікросхем. Китайські компанії обходять санкції, посилаючись на те, що нібито закуповують обладнання, яке було випущено ще на старій виробничій лінії.

Такого відкриття у США дійшли після того, як спробували з'ясувати можливість випуску компанією Huawei передового 7-нанометрового чипа для смартфонів Mate 60 Pro.

Відомо, що китайські компанії Huawei і SMIC перебувають у списку обмежень у 2019 та 2020 роках. Компаніям зі США заборонено що-небудь постачати та продавати їм.

Свого часу Вашингтону вдалося закрити цю лазівку для Пекіну, умовивши Нідерланди та Японію обмежити експорт до Китаю обладнання для виробництва чипів.

У звіті сказано, що з січня по серпень 2023 року Пекін зумів імпортувати з Нідерландів напівпровідників на суму 3,2 млрд доларів. Ці показники на 96,1 % більші за торішні. А за 8 місяців 2023 року Китай зумів придбати необхідне обладнання для виробництва чипів на суму 13,8 млрд доларів.

Раніше ми повідомляли, що у США дали добро компаніям Маска тестувати на людях чипи для мізків.

Нагадаємо, Росія через Казахстан закуповує на Заході безпілотники та мікросхеми.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини