5 грудня 2023, 08:03

Іноземні інвестори відвернуться від РФ: аналітики озвучили головну проблему Кремля в економіці

РФ продовжує відчувати на собі економічні наслідки нестачі робочої сили через війну в Україні.

Іноземні інвестори відвернуться від РФ: аналітики озвучили головну проблему Кремля в економіці

Учора, 4 грудня, росЗМІ "Коммерсант" опублікував статтю-звіт консалтингової компанії "Яков і партнери" щодо зростання дефіциту робочої сили у РФ.

До 2030 року дефіцит становитиме від 2 до 4 млн робітників. Ба більше, 90 % робітників у критично важливих галузях будуть напівкваліфікованими. Аналітики з Інституту вивчення війни проаналізували статтю російського видання.

Компанія "Яків і партнери" запевняє, що дефіцит робочої сили вплине і на зарплату. Ба більше, іноземні інвестиції відвернуться від РФ, оскільки компанії з напівкваліфікованими робітниками вже не будуть привабливими для іноземців.

Пропагандисти з "РБК", посилаючись на економістів, заявили, що цю проблему можна розв'язати тільки шляхом взаємодії бізнесу та держави. Сюди ж варто включити програму з репатріації росіян, які втекли з країни восени 2022 року, коли Путін оголосив про початок часткової мобілізації.

Аналітики з ISW і раніше писали про те, що РФ стикається з нестачею кваліфікованої робочої сили. Ця проблема посилюється нападками Кремля на росіян, які втекли від війни в інші країни.

Економіка РФ, ймовірно, продовжить боротися з конкурувальними прагненнями Кремля підтримати генерацію сил і промисловий потенціал Росії, водночас позбавляючи виборчих прав ключові групи трудящих, що, ймовірно, призведе до побоювань, які триватимуть щодо російського економічного виробництва, та до потенційного соціального невдоволення, яке може виникнути у зв'язку з цим.

Раніше аналітики спробували розібратися у новому указі Путіна про збільшення чисельності ЗС РФ.

Нагадаємо, росіяни висловили свою думку щодо завершення війни проти України.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини