13 грудня 2023, 16:35

"Початок кінця ери викопного палива", – у Дубаї на саміті COP28 ухвалено історичне рішення

У Дубаї відбувся кліматичний саміт COP28, на якому країни закликали відмовлятися від використання викопного палива заради екології.

"Початок кінця ери викопного палива", – у Дубаї на саміті COP28 ухвалено історичне рішення

Кліматичний саміт COP28, який днями відбувся у найбільшому місті ОАЕ Дубаї, експерти вже називають історичним. На ньому було підписано угоду із закликом до всіх країн світу відмовлятися від викопного палива.

Про саміт розповіло видання ВВС.

У документі йдеться про поступову відмову країн світу від використання викопних енергоресурсів у найближчі десятиліття для досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року.

Нагадаємо, що вуглецева нейтральність, або net zero, буде досягнута, коли у повітрі на нашій планеті частка вуглекислого й інших парникових газів перестане зростати. Експерти вважають, що це зупинить глобальне потепління та врятує людство від вимирання.

Згідно з угодою, що налічує аж 21 пункт, уже до 2030 року планується збільшення втричі використання зелених джерел енергії, зокрема, вітру та сонця.

Країни, які підписали документ COP28, зобов'язані розробити більш жорсткі заходи зі скорочення викидів вуглекислого газу вже до 2025 року.

Президент саміту Султан аль-Джабер назвав угоду "історичною".

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш зазначив, що "відмова від викопного палива неминуча". Він також висловив сподівання, що це станеться не надто пізно.

А міністр енергетичної безпеки Великої Британії Грем Стюарт, зі свого боку, за підсумками саміту оголосив про "початок кінця ери викопного палива".

Тим часом Кремль щодня безглуздо спалює газу на $10 млн біля кордонів Європи, шкодячи собі й екології.

Ми також писали, що світ на межі масового вимирання за всю історію.

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини