14 грудня 2023, 13:56

Мільярди доларів нафтової виручки Росії виявилися фейком через помилку ЦБ РФ – Bloomberg

У торговому балансі Росії за жовтень "фейком" виявився кожен третій долар

Мільярди доларів сировинної виручки, які, за даними російського Центробанку, отримувала російська економіка, виявилися статистичною помилкою. Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg.

Із $37,2 млрд надходжень від експорту, про які Центробанк звітував у даних по платіжному балансу за жовтень, $4,2 млрд, або понад 10 %, у реальності не існували, визнав регулятор.

На експорті, який на половину складається з вивезення нафти та нафтопродуктів за кордон, за переглянутим оцінюванням Центробанку, економіка заробила $33 млрд. Ще $1,3 млрд "зникли" з даних за доходами від зарубіжних активів.

У результаті у торговому балансі Росії за жовтень "фейком" виявився кожен третій долар: замість $14,3 млрд його позитивне сальдо тепер оцінюють у $9,4 млрд. Із платіжного балансу, який враховує всі операції, а не тільки торговельні, зникла понад половина валюти: його профіцит у жовтні замість початкових $11,2 млрд після перегляду стиснувся до $4,9 млрд.

Дані ЦБ виглядають дивно, зазначає Єгор Сусін, керуючий директор ГПБ Private Banking: "Основний торговий партнер Китай нічого схожого не демонстрував".

Куди зникла валюта, ЦБ безпосередньо не пояснює, хоча визнає, що гроші за експорт зависають за кордоном. У російських компаній зростає "дебіторська заборгованість, зокрема за незавершеними зовнішньоторговельними розрахунками", пише він.

Може йтися про Індію: вона розплачувалася за нафту рупіями, вивести які з країни виявилося неможливо. За даними Reuters, зависли $40 млрд - сума, яка дорівнює нафтогазовим доходам бюджету за п'ять місяців.

Раніше шторми у Чорному морі знизили експорт нафти з Росії до тримісячного мінімуму, зазначають журналісти інформаційного агентства.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини