21 грудня 2023, 12:14

У Путіна проблеми з рублем, Кремль іде на екстрені заходи – The Financial Times

Російська економіка продовжує перегріватися, оскільки залежність від імпорту й обмежений доступ до світових ринків стимулюють інфляцію.

У Путіна проблеми з рублем, Кремль іде на екстрені заходи – The Financial Times

З літа, коли рубль ненадовго впав нижче 100 рублів за долар, а ціни на товари першої необхідності (включно з бензином і твердими сортами пшениці) злетіли до небес, Росія все ще намагається знайти способи впоратися з різким зростанням інфляції. Швидке підвищення ставок і заборона на експорт деяких товарів не допомогли, хоча й дорогою ціною для російського бізнесу.

Журналісти The Financial Times зазначають, що, незважаючи на впевнені заяви російської влади, у реальності ситуація виглядає набагато тривожнішою для Кремля.

За словами джерел, вплив відтоку капіталу на рубль був настільки сильним, що восени Росія по-тихому призупинила видачу дозволів західним компаніям, які бажають покинути країну. У жовтні урядова комісія припинила видачу дозволів на виїзд, розповіли FT чотири людини. Призупинення відбулося на прохання Центрального банку, розповіла людина, яка брала участь у нещодавніх угодах щодо виходу.

Практику відновили через півтора місяця, розповіли співрозмовники. Цього тижня про вихід оголосили японський транснаціональний виробник шин Bridgestone та пивоварна компанія AB InBev. Компанії продовжують йти з Росії та вивозити капітал.

Але темпи узгодження сповільнилися протягом 2023 року, кажуть люди, причетні до виходу. Київська школа економіки повідомила, що у жовтні пішло 12 іноземних компаній, а у листопаді - сім порівняно із середнім показником 14,2 на місяць у 2023 році.

Для Путіна це так важливо, оскільки він планує обиратися на наступних виборах президента й економічні проблеми можуть вдарити по його репутації. Але тривалий ціновий тиск, ймовірно, змусить його чиновників шукати більш неортодоксальні способи приборкати інфляцію та стримати суспільне невдоволення, сказав Костянтин Сонін, економіст Чиказького університету.

Але російська економіка продовжує перегріватися, оскільки залежність від імпорту й обмежений доступ до світових ринків стимулюють інфляцію.

Проблеми в економіці посилили інфляцію через обмінний курс: скорочення експорту означає, що Росія отримує менше іноземної валюти для оплати імпорту, використовуваного у виробництві продуктів харчування й інших галузях.

"Очевидно, що влада намагалася намалювати картину зростання та процвітання перед повторним висуненням Путіна на майбутніх виборах", - сказала Олександра Прокопенко, науковий співробітник Російського Євразійського центру Карнегі у Берліні.

Вторгнення путінської армії в Україну також призвело до нестачі робочої сили, оскільки російська армія та її збройові заводи засмоктують робітників, створюючи вузьке місце у сфері пропозиції, через яке внутрішній попит перевищує можливості Росії виробляти товари та послуги.

Це означає, що російські технократи ведуть програшну битву, сказав Прокопенко.

Раніше ЗМІ також писали, що глава Мінфіну РФ порадив росіянам "не звертати уваги" на крах рубля.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини