2 січня 2024, 15:18

Китай загрожує російським експортерам: Пекін приготував неприємний "сюрприз" Кремлю

Китай готується ввести мита на російське вугілля, що буде новим економічним ударом для Москви.

Китай загрожує російським експортерам: Пекін приготував неприємний "сюрприз" Кремлю

З початку 2023 року Китай відновив імпортні мита на вугілля, це може завдати удару по РФ і поставити під загрозу російських експортерів, які залежать від найбільшого у світі ринку палива. Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg.

Тарифи було скасовано у травні 2022 року, і Росія стала другим за величиною постачальником вугілля до Китаю. Тепер політика змістилася у бік захисту гірничодобувних компаній Китаю від наслідків перенасичення після того, як внутрішнє виробництво також зросло до рекордно високого рівня. Імпортні мита на вугілля з початку року - крок, який може поставити під загрозу російських експортерів, які залежать від найбільшого у світі ринку палива.

Щомісячні продажі російського вугілля до Китаю знизилися з моменту досягнення піку у більш ніж 10 мільйонів тонн у червні, оскільки його поставки є менш конкурентоспроможними порівняно з іншими країнами походження, та ця динаміка буде тільки погіршуватися у міру відновлення податків.


У довгостроковій перспективі обидві країни мають намір довести щорічні поставки до 100 мільйонів тонн. Щоб зберегти ці обсяги, російські ціни повинні впасти.

"Жодна країна не зможе прийняти такий обсяг поставок. Експортери повинні знизити ціни та взяти на себе додаткові податкові витрати", - заявив аналітик Китайської асоціації транспортування та розподілу вугілля Су Хуейпен.

Раніше повідомлялося, що, відмовившись від російського проєкту "Сила Сибіру 2", Китай прискорив будівництво нової гілки газопроводу з Туркменістану. Це рішення боляче вдарило по РФ.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини