16 січня 2024, 08:04

Мито на українське зерно: Угорщина та 4 її союзники висунули вимогу Єврокомісії

Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина й Угорщина вимагають у Єврокомісії повернути мито на українське зерно.

Мито на українське зерно: Угорщина та 4 її союзники висунули вимогу Єврокомісії

Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина й Угорщина написали спільного листа до Єврокомісії, де зажадали введення імпортних мит на українське зерно. Причиною вони вирішили назвати нібито недобросовісну конкуренцію. За спільною версією союзників, дешевша с/г продукція з України нібито "поглинає їхні експортні ринки" кукурудзи та зерна, пише Reuters.

У заяві йдеться про те, що країни виробляють значно більше пшениці та кукурудзи, ніж їм необхідно, це є ключовим моментом для європейської продовольчої безпеки та стратегічного суверенітету ЄС.

У зв'язку з цим підписанти наполягають на тому, що Брюссель має стати на захист союзника та позбавити Україну безперешкодного доступу на ринок.

Міністри цих країн також просять перевірити, чи відповідають українські правила виробництва стандартам ЄС.

Раніше влада ЄС уже надсилала лист Польщі, в якому були вказані вимоги щодо українського зерна. При цьому у Варшаві попередили про продовження блокування кордонів, незважаючи на вимогу Брюсселя відновити імпорт.

А у жовтні Київ і Варшава вже досягли компромісу та домовилися перенести інспекцію українського зерна з українсько-польського кордону у литовський порт Клайпеда.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини