16 січня 2024, 12:03

Україна запропонувала ефективний спосіб, як розблокувати заморожені російські активи, – Reuters

Київ розглядає випуск так званих "репараційних облігацій" на загальну суму 300 мільярдів доларів США

Україна запропонувала ефективний спосіб, як розблокувати заморожені російські активи, – Reuters

Представники України озвучили альтернативний підхід до фінансування зруйнованої ЗС РФ інфраструктури, запропонувавши замінити конфіскацію заморожених $300 млрд Росії, інформує агентство Reuters.

Річ у тім, що окремі представники країн Європейського союзу та Сполучених Штатів висловили побоювання щодо прямої передачі Україні заморожених активів Центробанку РФ, пояснивши це "нестабільною юридичною основою" цієї ініціативи. У зв'язку з цим Київ запропонував альтернативний варіант розблокування російських грошей: випуск "репараційних облігацій" на загальну суму $300 млрд, що дасть змогу залучити кошти для відновлення країни.

Підкреслюється, що ці облігації буде погашено тільки у разі виплати РФ репарацій за воєнні збитки з відсотками, що стягуються з доходів від заморожених російських активів.

Водночас, як пишуть автори Reuters, є певні недоліки у цього плану: "репараційні облігації" можуть вважатися високоризикованими, а це потребуватиме значних дисконтів від інвесторів, а отже призведе до отримання Україною істотно меншої суми, ніж $300 млрд.

"Тому оптимальним варіантом було б, якби основними інвесторами були уряди західних країн", - таку думку висловлюють експерти видання.

Тим часом міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що до конфіскації активів Росії залишився один етап.

Нагадаємо, у грудні минулого року про передачу грошей РФ заговорив екскоординатор Держдепу США з питань санкційної політики Деніел Фрід, який вказав на 300 млрд доларів, заморожених ще на початку 2022 року.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини