19 січня 2024, 07:46

Стала відома максимальна сума розрахунків готівкою в ЄС: нові правила

У боротьбі з відмиванням грошей у ЄС хочуть заборонити розраховуватися готівкою на суму понад 10 тисяч євро.

Стала відома максимальна сума розрахунків готівкою в ЄС: нові правила

Наразі деякі громадяни ЄС намагаються відмити гроші через придбання предметів розкоші, криптовалюту або пожертвування футбольним клубам.

Щоб присікти це на корені, в ЄС і прийшли до рішення заборонити розраховуватися готівкою, якщо сума перевищуватиме 10 тисяч євро, інформує ресурс DW.

Такого рішення дійшли представники Європарламенту вчора, 18 січня. Такий припис поширюється на всі країни ЄС незалежно від їхнього чинного законодавства.

Усіх власників магазинів, що продають предмети розкоші, зобов'яжуть повідомляти про підозрілі оборудки у вищі органи. Дуже суворі правила діятимуть серед продавців ювелірних виробів, приватних яхт і літаків, а також машин класу люкс.

Під суворим наглядом будуть і футбольні клуби, тому що мільярдери з третіх країн намагаються відмити гроші шляхом інвестицій у спорт.

Усі країни ЄС мають уважно стежити за операціями з криптовалютою та за тими, у кого на рахунку активів понад 50 млн євро. Усі власники компаній, у яких 25% акцій, зобов'язані зареєструвати себе в ЄС. Таке нововведення спрямоване на російських олігархів, які все ще намагаються обійти санкції з боку Заходу.

Представник ЄП Ееро Хейнялуоми заявив, що таке рішення назрівало дуже давно. Відтепер для всіх країн ЄС буде один закон і лазівок для відмивачів грошей уже не буде.

Новий закон набуде чинності у країнах ЄС 2029 року. За його дотримання нестимуть відповідальність як місцева влада, так і Європейське відомство з боротьби з відмиванням грошей.

Раніше західні експерти заявляли про те, що Кремлю вистачить фінансів тільки на два роки війни.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини