24 січня 2024, 13:38

Дипломати ЄС упевнені, що Орбан поступиться щодо 50 млрд для України, – The Financial Times

The Financial Times розповіла про новий пакет санкцій проти Росії напередодні 24 лютого, який включатиме багатомільярдну допомогу Україні.

Дипломати ЄС упевнені, що Орбан поступиться щодо 50 млрд для України, – The Financial Times

Євросоюз готує нові санкції проти Росії напередодні 24 лютого: саме цього дня Росія почала повномасштабне вторгнення на територію України. Про це повідомляє британське видання The Financial Times.

13-й пакет санкцій охоплює обмеження щодо юридичних і фізичних осіб, а також давно відкладену угоду про виділення Києву 50 млрд євро протягом наступних чотирьох років, частину з яких можуть виплатити відразу ж після укладення угоди.

Угорський лідер досі виступає проти використання бюджету ЄС для фінансування Києва, а напередодні саміту наступного тижня він також завадив Будапешту схвалити членство Швеції у НАТО. Але дипломати ЄС висловили впевненість, що угорський лідер зрештою поступиться, як він це робив у попередніх ситуаціях, пов'язаних з Україною та Росією.

Ще 5 млрд євро військової допомоги на рік і рішення про конфіскацію прибутку, отриманого від заморожених російських активів, також входять до загального набору заходів підтримки.

За словами людей, знайомих з ходом обговорення, 13-й пакет санкцій навряд чи включатиме заборону на імпорт російського алюмінію, як того вимагали Польща та країни Балтії.

"Це гроші, зброя та санкції у той час, коли ми розуміємо, що [українцям] потрібна підтримка, - сказав один дипломат ЄС, який брав участь у переговорах щодо пакету. - Але через два роки наші можливості обмежені".

Нагадаємо, в Євросоюзі обговорюють 13-й пакет санкцій проти Росії та хочуть включити до нього заборону на експорт алюмінію з РФ.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини