25 січня 2024, 07:36

Російських олігархів вигнали з найбільшого офшору Європи

Банки Кіпру у період із 2014 до 2022 року закрили рахунки 82% клієнтів із РФ.

Російських олігархів вигнали з найбільшого офшору Європи

Кіпр, який роками використовували олігархи з РФ для відмивання сумнівних мільярдів, поклав край тісним зв'язкам із російським капіталом.

Як повідомляє Associated Press, у період із 2014 до 2022 року кіпрські банки закрили рахунки 82% російських клієнтів.

Загалом під закриття потрапили 126 тисяч рахунків, пов'язаних із росіянами, а 60 тисяч фізичних і юридичних осіб отримали відмову в обслуговуванні у кредитних установах острівної держави. Обсяг вигнаних коштів місцева влада оцінює у 43,5 млрд євро.

Президент Кіпру Нікос Христодулідіс, виступаючи перед ПАРЄ цього тижня, заявив, що інтенсивні зв'язки республіки з російським бізнесом залишилися у минулому. Відповідаючи на звинувачення у тому, що Кіпр тривалий час використовувався російськими олігархами як територія для відмивання грошей, глава держави визнав допущені помилки. Він також розкритикував програму "золотих паспортів", скориставшись якою можна було отримати кіпрське громадянство за інвестиції в економіку країни.

Навесні минулого року влада Кіпру відкрила 29 справ у рамках розслідування російської присутності у країні. Це сталося після того, як Вашингтон і Лондон внесли до списку санкцій 13 компаній і фізичних осіб, викритих у приховуванні активів олігархів.

Відчувши ймовірність жорстких заходів, Кіпр за останні півроку покинули щонайменше десяток великих російських компаній.

Нагадаємо, у квітні минулого року повідомлялося, що росіяни почали отримувати повідомлення про блокування рахунків, відкритих у "Банку Кіпру" - найбільшому банку республіки.

Тим часом у листопаді стало відомо, що на Кіпрі перестали працювати картки китайської платіжної системи UnionPay, емітовані банками РФ.


Автор: Артем Малиновский

Останні новини