25 лютого 2024, 21:10

Перевершив усі очікування NASA: коптер Ingenuity завершив історичну місію на Марсі

Марсохід Perservance зміг зробити знімки коптера Ingenuity на Марсі, який нещодавно завершив свою місію через аварійну посадку після збою у системі візуальної навігації.

Перевершив усі очікування NASA: коптер Ingenuity завершив історичну місію на Марсі

Марсіанський коптер Ingenuity завершив трирічну місію на Червоній планеті. У NASA визнали, що апарат перевершив усі очікування вчених, здійснивши польотів у десятки разів більше, ніж планувалося спочатку. Інженери розраховували тільки на п'ять польотів, але вертоліт сумарно подолав 17 км і налітав 128,8 хвилини, повідомляє Управління з аеронавтики та дослідження космічного простору.

18 січня Ingenuity піднявся на висоту близько 12 метрів, але під час посадки фахівці втратили зв'язок із марсоходом Perseverance, який служить сполучною ланкою між гелікоптером і Землею, а тому коптер зламав лопать. Після цього Ingenuity передав на Землю своє останнє фото, відновити польоти він більше не зможе.


Під час своєї подорожі Ingenuity самостійно вибирав місця для посадки на непростому рельєфі Марса, розібрався з несправним датчиком, очистився після пилових бур та ін.


Тепер, коли місію Ingenuity завершено, команда коптера проведе фінальні випробування систем гелікоптера та завантажить решту зображень і даних із бортової пам'яті.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини