3 червня 2024, 15:59

Ла-Нінья повертається на Землю: кліматологи попередили про зміну погоди на всій планеті

Ла-Нінья має характеристики низьких температур в екваторіальній частині Тихого океану та безпосередньо пов'язаний з повенями та посухами по всій планеті.

Ла-Нінья повертається на Землю: кліматологи попередили про зміну погоди на всій планеті

Всесвітня метеорологічна організація виступила із заявою про те, що феномен Ель-Ніньо, який характеризується підвищенням температури повітря на Землі, може змінитися більш прохолодним Ла-Нінья вже до кінця нинішнього року. Про це пише інформаційне агентство Reuters, публікуючи витяги з аналітичної доповіді.

Група метеорологів пояснила, що Ель-Ніньо характеризується збільшенням температурного режиму поверхні океану у східній і центральній частинах Тихого океану. На противагу йому, Ла-Нінья має характеристики низьких температур в екваторіальній частині Тихого океану та безпосередньо пов'язаний з повенями та посухами по всій планеті.

За розрахунками вчених, ймовірність того, що Ла-Нінья почнеться у період із липня до вересня, становить 60%, тоді як у період із серпня до листопада - 70%.

Водночас вони поспішили зазначити, що довгострокові зміни клімату триватимуть. Це пов'язано з тим, що процес нагрівання Землі через парникові гази (які затримують тепло), зберігається.

За їхніми словами, екстремально високі температури води на поверхні моря будуть "продовжувати відігравати важливу роль протягом наступних місяців".

Кліматологи впевнені, що охолоджувальний ефект Ла-Ніньї матиме обмежений ефект, адже останні 9 років виявилися найтеплішими в історії планети за весь період метеорологічних спостережень.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини