7 жовтня 2024, 18:01

"Це початок драматичної трансформації", – вчені б'ють на сполох через те, що відбувається в Антарктиді

Темпи зростання рослинності в Антарктиді протягом останніх десятиліть значно прискорилися – вчені побоюються за майбутнє екосистем регіону.

"Це початок драматичної трансформації", – вчені б'ють на сполох через те, що відбувається в Антарктиді

Наукові дослідження показують, що площа рослинності в Антарктиді збільшилася у 14 разів за 35 років. Це свідчить про різкі кліматичні зміни. Про це пише Nature.

Антарктичний півострів континентальної Антарктиди, колись покритий льодами, починає заростати рослинністю із тривожною швидкістю. Вчені з Великобританії провели аналіз супутникових знімків, зроблених між 1986 і 2021 роками, та виявили, що площа, вкрита рослинами, зросла майже у 14 разів: з менш ніж 1 кв. км до 12 кв. км. Більше того, темпи зростання рослинності збільшились на 33% за останні п'ять років порівняно з попередніми десятиліттями.

"Це початок драматичної трансформації," - говорить Оллі Бартлетт, автор дослідження, фахівець із дистанційного зондування з Університету Хартфордшира у Великій Британії. Вчені зазначають, що швидке зростання рослинності, в основному моху, може призвести до появи нових видів рослин, включаючи інвазивні, що загрожує місцевій флорі, адаптованій до суворих умов.

Підвищення температури на півострові майже на 3 ° C з 1950 відіграло ключову роль у цьому процесі. Томас Роланд, співавтор дослідження, еколог з Університету Ексетера у Великій Британії наголошує: "Темпи змін у такому ізольованому регіоні викликають серйозні побоювання".

Експерти пов'язують ці трансформації з глобальним потеплінням через діяльність людини та стверджують, що Антарктида зазнає більш серйозних кліматичних впливів, ніж багато інших частин планети.

Раніше Dialog.UA повідомляв: російський дослідницький корабель виявив значні запаси природних ресурсів на британській території в Антарктичному регіоні.

Також нагадаємо, що криголам "Ноосфера", який є флагманом українського наукового флоту, розпочав свою третю експедицію до Антарктики.



Автор: Светлана Романенко

Останні новини