14 жовтня 2024, 17:35

Марс все ближче: SpaceX вперше успішно "зловила" перший ступінь ракети Starship на космодромі у Техасі

Компанія SpaceX успішно приземлила перший ступінь ракети Starship на космодромі у Техасі, відкривши нову еру для майбутніх космічних місій, зокрема Марс.

13 жовтня SpaceX здійснила успішну посадку першого ступеня ракети Starship на космодромі у Техасі, що є важливим кроком в історії космічних технологій. Про це повідомляє SpaceX у мережі Х.

Під час п'ятого випробувального запуску ракети Starship ракета-носій Super Heavy вперше в історії приземлилася на спеціальну установку на космодромі у Техасі. Ця подія є знаковою для SpaceX, оскільки всі попередні тести закінчувалися невдачами: ракета або руйнувалася під час приземлення, або не поверталася у призначене місце.

Під час випробувань інженерам вперше вдалося успішно повернути на стартовий майданчик 71-метровий багаторазовий ступінь Super Heavy. Він відокремился від космічного корабля на висоті приблизно 74 кілометри та через сім хвилин після старту приземлився в "обійми" вежі-маніпулятора Mechazilla, яка була спеціально сконструйована для захоплення прискорювача, що приземлюється.

Корабель Starship, у свою чергу, успішно досяг заданої орбіти, а після витка годинника навколо Землі був затоплений у заздалегідь визначеній точці в Індійському океані.

Ракета Starship, визнана найпотужнішою у світі, здатна виводити на орбіту понад 100 тонн навантаження та планується для подальших місій на Місяць і Марс. У рамках успішного запуску другий ступінь, космічний корабель Ship 25, було виведено на орбіту.

Тепер, коли SpaceX успішно здійснила контрольовану посадку першого ступеня, компанія впевнено рухається до створення надійної системи для майбутніх космічних місій. Ілон Маск, власник компанії, розраховує, що перший політ до Марса відбудеться вже 2026 року.

Раніше Dialog.UA повідомляв, що Міноборони США разом із SpaceX заборонять військовим РФ використовувати Starlink.

Також нагадаємо, що SpaceX Ілона Маска запрошує туристів до космосу вже у 2024 році.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини