5 листопада 2021, 17:05

Європа піде на ризик, щоб уникнути газового шантажу Росії: знайдено спосіб

Консультанти з компанії Wood Mackenzie заявляють, що європейські країни зважаться на використання буферного газу зі сховищ.

Європа піде на ризик, щоб уникнути газового шантажу Росії: знайдено спосіб

Країни Європейського Союзу знайшли цікавий, але досить ризикований спосіб позбутися газового шантажу з боку Російської Федерації, повідомляє Діалог.UA з посиланням на аналітиків компанії Wood Mackenzie.

Як відомо, восени цього року завдяки діям Кремля ціни на блакитне паливо у європейських країнах вийшли на рекордний рівень. Як зазначали раніше у Bloomberg, керівництво РФ не припиняє шантажувати Європу, причому не лише високими цінами на газ, а й "Північним потоком - 2".

Зараз рівень запасів газу у підземних сховищах Європи значно виснажився і знаходиться на мінімальному рівні.

Проте консультанти з Wood Mackenzie заявили, що у разі потреби ЄС може використовувати не лише активний газ із підземних сховищ, а й частину буферного палива.

Ці дії можуть мати довгостроковий негативний ефект - є ймовірність того, що постраждає продуктивність сховища, а також його обсяг. Але враховуючи неординарність ситуації нинішнього опалювального сезону, а також жорсткий тиск і абсолютно недипломатичну політику Кремля, уряди країн можуть поступитися своїми принципами та зробити блакитне паливо доступнішим, вважають експерти.

Варто зазначити, що фахівці з Wood Mackenzie оцінили обсяг буферного газу у всіх підземних газових сховищах Європи на 150 млрд куб. м. Вони також припустили, що використання 10% буферного газу з ПГГ може і не вплинути на газові сховища.

"Цей ризикований прийом може забезпечити європейському ринку близько 15 млрд кубометрів газу, що можна порівняти з місячним експортом "Газпрому" у дальнє закордоння. Такі заходи допоможуть заспокоїти ринки, а також дадуть впевненості, що запасів вистачить на зиму", - резюмують вони.

Нагадаємо, в українському "Нафтогазі" також готують кроки протидії газовому шантажу Російської Федерації.

Як повідомлялося раніше, ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін пояснив головну мету газового шантажу Путіна.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини