26 жовтня 2022, 12:54

"Як наторгували?" – Несміян про повний провал амбітної ідеї Путіна

Спроба Росії після початку війни організувати торгівлю газом і нафтою у рублях обернулася повним провалом.

"Як наторгували?" – Несміян про повний провал амбітної ідеї Путіна

Один із найамбіційніших проектів Москви після початку вторгнення в Україну впав через кілька місяців після його оголошення особисто Путіним. На провал оплати російського газу та нафти у рублях звернув увагу економічний аналітик Анатолій Несміян.

У своєму телеграм-каналі він зазначив, що лише кілька місяців тому російська пропаганда активно розповсюджувала тезу про те, що Росія в ультимативній формі переводить своїх європейських контрагентів на торгівлю у російській валюті. Однак ультиматум залишився порожнім звуком, а погроз Кремля ніхто не злякався.

"До речі, цікаве питання: кілька місяців тому просто з кожної "праски" кричали про перехід торгівлі газом за рублі. Видавалося це за геніальне рішення під вивіскою "дедоларизації". Мовляв, почнуть купувати наш газ-нафту за рублі, долару різко буде зле, й Америці того, кірдик", - зазначив Несміян.

За його словами, Європа не тільки не піддалася ультиматуму таі не пішла на шантаж, а й зовсім припинила закупівлю російського газу. При цьому від гучної ідеї Путіна до кінця жовтня не залишилося сліду.

"У результаті Європа подумала та взагалі перестала купувати російський газ ні за долари, ні за євро, ні за рублі та навіть намистами зі скельцями відмовилася платити, а у грудні вводить ще й ембарго на російську нафту. У результаті Америка вижила, а як там із рублями нашими? Як наторгували? Або чергова завіральна ідея знову померла, випустивши непристойний запах?" – пише він.

Зазначимо, спекулятивний тиск на ринки знизився, а разом із ним стрімко падає ціна на "блакитне паливо".

Крім того, природний газ у Європі різко подешевшав після того, як ФРН погодилася на обмеження цін, а лідери європейських країн домовилися про нові кроки у сфері енергобезпеки цієї зими.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!! Автор: Марк Ворошилов

Останні новини