27 листопада 2022, 19:59

Економіст назвав три чинники, через які Росія програє енергетичну війну із Заходом

ЄС був найбільшим покупцем російських енергоресурсів, але тепер він пішов назавжди, зазначають аналітики.

Економіст назвав три чинники, через які Росія програє енергетичну війну із Заходом

Російська Федерація програє енергетичну війну із Заходом. Існує три головні чинники, через які Кремль зазнає остаточного фіаско у цій сутичці.

Такого висновку дійшов колишній керівник Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль, інформує Bild.

Насамперед економіст акцентує увагу на тому, що до початку повномасштабної війни в Україні Євросоюз був найбільшим імпортером російських енергоресурсів. До Європи йшло 75% експортного російського газу та 55% нафти, проте зараз цей ринок назавжди втрачено для Москви. Щоб переспрямувати експорт своїх енергоресурсів на азіатський ринок, Росії знадобляться десятки років на зведення нових трубопроводів.

По-друге, у РФ не вийде переорієнтувати поставки нафти та газу морськими маршрутами, оскільки танкер із Росії в Азію йде від 65 до 75 днів.

Третій фактор полягає у тому, що російським енергетичним компаніям необхідна безліч новітніх технологій для розроблення родовищ сировини, а в умовах західних санкцій отримати їх не має можливості. Більшість технологічних компаній пішли з російського ринку.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про намір країни повністю припинити імпорт російської нафти з 1 січня 2023 року. Крім цього, канцлер Німеччини заявив про неможливість прокачування російського газу в Європу другою ниткою трубопроводу "Північний потік - 2".

Додамо, ембарго ЄС на російську нафту набуде чинності з 5 грудня. Наразі союзники визначаються з граничною ціною на російську сировину.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини